category

Продаж авто за довіреністю

Статья № 178
Украина
Продаж авто за довіреністю

Видача довіреності на володіння, користування та розпорядження транспортним засобом без належного укладення договору купівлі-продажу цього транспортного засобу не є підставою для набуття права власності на транспортний засіб особою, яка цю довіреність отримала

04 листопада 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду (надалі - Верховний Суд) розглянув справу №573/476/19.

Обставини справи:

У березні 2019 року Особа 1 (надалі - Позивач) звернувся до суду з позовом до Особи 2 (надалі - Відповідач 1 та/або Особа 2), Особи 3 (надалі - Відповідач 2 та/або Особа 3), Особи 4 (надалі - Відповідач 3 або Особа 4) про витребування майна.

Позов обгрунтовано тим, що Позивач є власником автомобіля марки ЗАЗ 110307, 2008 року випуску.

04 листопада 2010 року Позивач видав довіреність на строк до 04 листопада 2020 року, якою уповноважив Особу 2 та Особу 3 здати в оренду, обміняти, продати за ціну і на умовах на розсуд уповноваженого належний Позивачу на праві власності автомобіль марки ЗАЗ 110307, 2008 року випуску.

Відповідач 1 та Відповідач 2 певний час користувалися автомобілем та інформували власника щодо вчинення дій на виконання умов довіреності, а згодом перестали відповідати на його дзвінки, автомобіль або грошові кошти від його продажу не передали.

22 лютого 2015 року Позивач звернувся до приватного нотаріуса Охтирського районного нотаріального округу Зінківського І. М. з заявою про скасування довіреності від 04 листопада 2010 року.

Крім того, він звернувся до правоохоронних органів з заявою про скоєння кримінального правопорушення щодо утримання невстановленими особами, мешканцями Білопільського району Сумської області, спірного автомобіля без правових підстав.

На даний час Позивачу відомо, що автомобіль перебуває у володінні Особи 4, який відмовляється повернути його Позивачу.

Позивач зазначав, що довіреність від 04 листопада 2010 року скасовано, тому правовідносини, які виникли на її підставі припинилися, утримання автомобіля Відповідачами є незаконним.

Позивач просив витребувати у Особи 4 автомобіль марки ЗАЗ 110307, 2008 року випуску, шляхом вилучення його з володіння Особи 4 та передачі власнику.

Рішенням Білопільського районного суду Сумської області від 01 липня 2019 року позов Позивача до Особи 2, Особи 4 задоволено частково.

Витребувано у Особи 4 автомобіль марки ЗАЗ 110307, 2008 року випуску, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу від 14 лютого 2008 року шляхом їх вилучення й повернення власнику Особі 1.

Постановою Сумського апеляційного суду від 19 серпня 2019 року рішення Білопільського районного суду Сумської області від 01 липня 2019 року скасовано та ухвалено нове судове рішення, яким відмовлено у задоволенні позову Позивача.

Верховний Суд касаційну скаргу Позивача задовольнив.

Постанову Сумського апеляційного суду від 19 серпня 2019 року скасував та залишив в силі рішення Білопільського районного суду Сумської області від 01 липня 2019 року.

При розгляді даної справи Верховний Суд зазначає:

Правове регулювання відносин, пов`язаних з купівлею-продажем транспортних засобів, здійснюється ЦК України з урахуванням загальних положень про договір та спеціальних правил, закріплених у Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2009 року № 1200 (далі - Порядок № 1200) та Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1998 року № 1388, які визначають певні особливості укладення, виконання та правові наслідки невиконання відповідних договорів.

Згідно з пунктами 12, 16, 17 Порядку № 1200 оформлення на товарних біржах договорів купівлі-продажу транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, здійснюється з використанням облікованих відповідно у територіальному органі з надання сервісних послуг Міністерством внутрішніх справ (далі - МВС) і Держсільгоспінспекції бланків біржових угод. Оформлення договорів купівлі-продажу транспортних засобів може проводитися в територіальному органі з надання сервісних послуг МВС. У разі продажу транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, філією суб`єкта господарювання або уповноваженим дилером, крім акта приймання-передачі підприємства-виробника, покупцеві видається акт приймання-передачі, що укладається між суб`єктом господарювання (його філією) та уповноваженим дилером. Під час продажу транспортних засобів, що перебувають (перебували) на обліку в уповноваженому органі МВС або Держсільгоспінспекції, покупцеві територіальним органом з надання сервісних послуг МВС видається свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт) або Держсільгоспінспекцією - свідоцтво про реєстрацію машини з відміткою про зняття машин (тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів) з обліку чи акт технічного стану. У разі зняття з обліку транспортного засобу покупцеві видається свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт) та копія реєстраційної картки, що додається до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу на пластиковій основі.

Отже, продаж транспортного засобу, що має ідентифікаційний номер, передбачає відповідне оформлення договору купівлі-продажу цього транспортного засобу, зняття його з обліку, отримання свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (технічного паспорта).Сутність та правова природа загальноцивільного представництва регулюються положеннями глави 17 ЦК України.

Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов`язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє (частина перша статті 237 ЦК України).

Згідно з частиною третьою статті 244 ЦК України довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

Отже, довіреність свідчить про наявність між особою, яка її видала, та особою, якій її видано, правовідносин, які є представницькими відносинами.

Відповідно до статті 655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Аналіз зазначених норм матеріального права дає підстави для висновку про те, що видача довіреності на володіння, користування та розпорядження транспортним засобом без належного укладення договору купівлі-продажу цього транспортного засобу не вважається укладеним відповідно до закону договором та не є підставою для набуття права власності на транспортний засіб особою, яка цю довіреність отримала.

Такий висновок узгоджується з правовим висновком Верховного Суду України, викладеним у постанові від 16 грудня 2015 року в справі № 6-688цс15.

З повним текстом постанови Верховного Суду можна ознайомитися за посиланням: http://bit.ly/3nqbrjo

Понравилась статья? Расскажи друзьям:

Реклама
Мой ответ