category

Якщо Ви потрапили в ДТП

Статья № 41
Украина
Якщо Ви потрапили в ДТП
Якщо Ви потрапили в ДТП

Нерідкою є ситуація на дорогах, коли водії потрапляють в ДТП. Багато водіїв, як показує практика, не знають точно, що в такій ситуації потрібно зробити в першу чергу та з чим потрібно визначатись. У цій статті наведений примірний порядок дій на випадок, якщо Ви потрапили в ДТП.

Отже, якщо Ви потрапили в ДТП, то Вам необхідно:

По-перше, заспокоїтись.

По-друге, визначитись з наявністю в учасників ДТП тілесних ушкоджень.

По-третє, у випадку відсутності тілесних ушкоджень, Вам необхідно визначити приблизно розмір збитків, яких було завдано внаслідок ДТП як Вам, так і іншому учаснику.

По-четверте, якщо Ви є винуватцем ДТП, то в такому випадку Вам необхідно переконати іншу сторону у відсутності необхідності викликати співробітників поліції та скласти Європротокол. Хочу нагадати, що скласти Європротокол можливо у тому разі, якщо розмір збитків від ДТП не перевищує 50000 грн, ні в кого з учасників ДТП немає тілесних ушкоджень, і в обох водіїв є поліс загальнообов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів. Європротокол можна скласти в одному екземплярі неквапливо заповнюючи всі необхідні графи. Це не складно. У такому разі викликати співробітників поліції немає сенсу, тому що факт існування ДТП засвідчується обома сторонами у Європротоколі.

Також, хочу нагадати, що у випадку потрапляння в ДТП Вам обов’язково необхідно у трьохденний термін звернутись до офісу своєї страхової компанії з повідомленням про настання страхового випадку тобто скоєння ДТП. Якщо Ви цього не зробите, то в такому випадку відшкодовувати завдані Вами збитки Вам доведеться зі свого карману через те, що Ваша страхова компанія Вам просто відмовить у виплаті страхової суми через не звернення до неї у триденний термін із письмовою заявою. Хочу підкреслити, що повідомлення про ДТП по телефону не є належним зверненням до страхової компанії. Тільки письмово і,обов’язково, у триденний термін Ви повинні звернутись до своєї страхової компанії.

По-п’яте, якщо Ви не є винуватцем ДТП, то в такому разі Вам необхідно викликати співробітників поліції на місце скоєння ДТП зателефонувавши за номером 102. Співробітники поліції повинні скласти протокол на винуватця ДТП за ст. 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення та передати згодом всі матеріали до суду. Хочу нагадати, що відповідальність за скоєння ДТП доволі висока та складає 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 6 місяців до одного року. Складання Європротоколу звільняє винну сторону від відповідальності повністю.

Отже, якщо Ви будете дотримуватись вищезазначеною процедури, то я думаю у Вас ніяких проблем не виникне у майбутньому ні зі страховою компанією чи навіть із судовими органами.

Бажаю всього найкращого! Якщо у Вас виникають якісь запитання правового характеру можете звертатись за номером: 0968375099. Сергій Сергійович Капітонов. 

Понравилась статья? Расскажи друзьям:

Реклама
Мой ответ