category

Право вибору банківської установи

Статья № 47
Украина
Право вибору банківської установи
Право вибору банківської установи

Останнім часом збільшились звернення громадян в питанні вибору банківської установи для отримання заробітної плати/пенсії/стипендії.

Більшості знайома ситуація коли у працівника/пенсіонера/студента вимагають банківські реквізити конкретного банку для перерахування виплат на такий рахунок. Пояснюють це відповідним проектом в такому банку чи підписаною угодою з цим банком, інколи говорять, що бухгалтерія не має можливості перераховувати виплату на реквізити іншого банку.

Пропоную розглянути питання в виборі банку для отримання заробітної плати.

Статтями 43 та 46 Конституції України встановлено, що право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до ч. 4 та ч. 5 ст. 24 Закону України «Про оплату праці», виплата заробітної плати здійснюється за місцем роботи. Забороняється провадити виплату заробітної плати у магазинах роздрібної торгівлі, питних і розважальних закладах, за винятком тих випадків, коли заробітна плата виплачується працюючим у цих закладах особам. За особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

Відповідно до ч. 1 ст. 25 Закону України «Про оплату праці», забороняється будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою, крім випадків, передбачених законодавством.

Жодним законом України не передбачено обов'язку працівника укладати договір про відкриття рахунку для виплати заробітної плати з банком, вказаним Роботодавцем.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Таким чином не має законних підстав примушувати працівника отримувати заробітну плату в банку вибраному Роботодавцем.

      

На сьогодні існує законопроект в якому запропоновано прямо передбачити заборону будь-яким способом обмежувати працівника вільно обирати (змінювати тощо) банк, через який працівник отримує заробітну плату.

Також даний законопроектом пропонують віднести обмеження працівника у виборі банку до грубих порушень законодавства про працю та встановити кримінальну відповідальність за такі дії.

Крім того в проекті закону пропонують захистити пенсіонерів від обмеження в виборі банку і також встановити кримінальну відповідальність за обмеження пенсіонера у такому виборі.

Однак цей законопроект з 03.11.2015 року так і не був поданий на розгляд, що свідчить про бажання наших народних депутатів займатись популізмом, а не вирішенням проблем.

      

Знайте, якщо Вас примушують відкрити банківський рахунок в конкретному банку, а Ви не бажаєте цього робити, Ви вправі вимагати отримання будь-якої виплати способом який є зручним саме для Вас.

Понравилась статья? Расскажи друзьям:

Похожие статьи

Реклама
Мой ответ