category

Різниця між завдатком та авансом

Статья № 52
Украина
Різниця між завдатком та авансом
Різниця між завдатком та авансом

Слова завдаток і аванс здаються такими схожими, але в юридичній сфері вони мають велику різницю.

Ці слова зазвичай використовуються під час підписання договорів, наприклад, договору купівлі нерухомості.

Завдаток - це сума грошей, яку покупець дає продавцеві в рахунок подальших платежів, і є підтвердженням виконання зобов'язань.

Завдаток потрібно вказувати в додатковій угоді договору. Але оформити його можна тільки після укладення основного договору або одночасно з ним. Без основного договору завдаток є недійсним.

Завдаток можна використовувати, як підтвердження факту виконання зобов'язань або як майбутній платіж за договором, а також як стимулювання сторін до виконання зобов'язань.

Аванс - це передоплата, за допомогою якої покупець підтверджує свої наміри оформити угоду.

Аванс входить в частину основного платежу, але не гарантує остаточне оформлення угоди прямо зараз. Він може лише підтвердити висновок домовленості в майбутньому. Ви можете не передати аванс за письмовою або усною угодою.

Головна відмінність авансу і завдатку в тому, що завдаток не можна передавати. Якщо договір не укладено, то аванс можуть повернути назад покупцеві, на відміну від завдатку. У разі, якщо договір не уклали з ініціативи продавця, то він повинен повернути завдаток у подвійному розмірі.

Отже, завдатком ви підтверджуєте вже виникло грошове зобов'язання, а аванс ви передаєте в рахунок майбутніх платежів.

Щоб зрозуміти, що краще вибрати потрібно відштовхуватися від ситуації. Кваліфікований юрист допоможе вибрати краще рішення, а також проконсультує і допоможе скласти якісний договір. 

Понравилась статья? Расскажи друзьям:

Похожие статьи

Реклама
Мой ответ