category

Заміна паспорта: деталі і нюанси

Статья № 62
Украина
Заміна паспорта: деталі і нюанси
Заміна паспорта: деталі і нюанси

Одним із документів Єдиного державного демографічного реєстру, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, є паспорт громадянина України. Відтепер, кожен громадянин України, який досягчотирнадцятирічного віку, зобов'язаний отримати паспорт. Основним документом що регламентує порядок оформлення, видачі, обміну, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України наразі є Постанова Кабінету Міністрів України № 302 від 25.03.2015 року (надалі – Постанова № 302), якою також затверджений зразок бланка паспорту та його технічний опис.

Положеннями Постанови № 302 передбачено наступне:

- прийняття документів для оформлення паспорта громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія, з 1 листопада 2016 року припиняється;

- з 1 листопада 2016 року паспорт громадянина України оформляється громадянам України, які досягли чотирнадцятирічного віку лише у формі пластикової картки типу ID-1, що містить безконтактний електронний носій, із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру;

- паспорт громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія, оформлений та виданий на підставі документів, поданих до 1 листопада 2016 р., є чинним протягом строку, на який його було видано.

А одже, очевидною є відповідь, що діюче законодавство не встановлює ОБОВ’ЯЗКУ громадян масово замінювати паспорти старого зразку; вони є діючими та використовуються поряд з ID-картками нового зразку. Водночас, не встановлюючи окремого обов’язку, законодавець наділяє громадян таким правом, яке може бути реалізоване шляхом обміну паспорта на ID-картки у таких випадках:

1) зміни інформації, внесеної до паспорта (крім додаткової змінної інформації);

2) отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків (РНОКПП) або повідомлення про відмову від прийняття зазначеного номера (за бажанням);

3) виявлення помилки в інформації, внесеній до паспорта;

4) закінчення строку дії паспорта;

5) непридатності паспорта для подальшого використання;

6) досягнення 25- чи 45-річного віку особою, яка має паспорт зразка 1994 року (за бажанням).

Перелік підстав для обміну паспорту є вичерпним, а одже, якщо особа виявила бажання та намір замінити свій паспорт на ID-картку вона має право звернутись до органів ДМС з заявою відповідного зразку. При цьому важливо зауважити, що у всіх випадках за обмін паспорту особою сплачується адміністративний збір, розмір якого залежить від терміну виготовлення ID-картки (10 або 20 днів). Наразі плата за видачу ID-картки з терміном виготовлення 20 днів визначена в розмірі 279,00 грн, 10 днів – 366,00 грн. та в подальшому може бути змінена. Від сплати адміністративного збору звільняються лише особи віком 14 років, які отримують паспорт вперше.

Якщо ж особа навпаки не бажає замінювати свій паспорт, зразка 1994 року, то вона має право використовувати його на законних підставах протягом всього терміну його дії.

ЩОДО ТЕРМІНУ ДІЇ ПАСПОРТА

На відміну від ID-карток, в паспортах зразку 1994 року (книжечках) відсутня графа термін дії документа, що свідчить про те, що паспорт книжечка виданий безстроково та є дійсним до моменту смерті для осіб, які не звертаються до органів ДМС з заявою про обмін з підстав визначених вище.

В той же час, паспорт в форматі ID-карток оформлюється особам, які не досягли 18-річного віку, на чотири роки, а особам, які досягли 18-річного віку, - на кожні 10 років, що передбачено п. 4 Загальної частини Порядку затвердженого Постановою № 302.

Як вже було вказано, за обмін паспорту в форматі ID-картки у зв’язку із закінченням строку його дії (пп.4 п.6), особа повинна буде сплатити адміністративний збір. Системний аналіз наведених норм дає підстави вважати, що виключення з обов’язку сплати адмін. збору наразі не встановлені, а тому витрати на виготовлення ID-картки необхідно планувати кожні 10 років відповідно, та додатково у випадку необхідності заміни паспорту у зв’язку з його втратою, або псуванням (виділяється окремим рядком згідно Декрету КМУ «Про державне мито» в розмірі 34 грн.).

ЩОДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА НЕСВОЄЧАСНИЙ ОБМІН ПАСПОРТА

Ст. 197 КУпАП встановлена адміністративна відповідальність запроживання громадян, зобов’язаних мати паспорт громадянина України, без паспорта громадянина України або за недійсним паспортом громадянина України (до якого прирівнюється документ із закінченим терміном дії), а також проживання громадян без реєстрації місця проживання.

До 10.12.2015 року за таке порушення законодавцем встановлювалась відповідальність у формі застосування попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що на законних підставах давало органам ДМС у всіх випадках виписувати громадянам штрафи.

Втім з 10.12.2015 року перше таке порушення карається виключно письмовим попередженням і вже повторне вчинення особою, яку протягом останнього року було піддано адміністративному стягненню за: 1) проживання без паспорта; 2) проживання з недійсним паспортом; 3) проживання без реєстрації місця проживання; - тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн).

З повним текстом статті можна ознайомитись за посиланням: http://abz.in.ua/uk/zamina-pasportu-detali-i-njuansi/ 

Понравилась статья? Расскажи друзьям:

Похожие статьи

Реклама
Мой ответ