category

Фактичне виконання рішення суду

Статья № 73
Украина
Фактичне виконання рішення суду
Фактичне виконання рішення суду

Останнім часом міністерство юстиції приділяло велику увагу заборгованості по сплаті аліментів. Були внесені значні зміни до законодавства України щодо посилення відповідальності за несплату аліментів. Зміни були внесені й в порядок перетину державного кордону один із батьків без згоди другого з батьків.

Такими змінами міністерство юстиції покращує становище самої дитини і вони дійсно є позитивними. Самі правники, які ведуть сімейні справи своїх клієнтів вже відчули фактичне виконання нововведень.

Однак складається враження, що міністерство юстиції України бачить лише одну проблему у своєму відомстві – заборгованість по аліментам, а тому направляє всі свої можливості та повноваження на усунення цієї проблеми.

За останніми даними даного міністерства в Україні виконується приблизно 30 % рішень, тобто в більшості випадків людина, яка заплатила за послуги правника, сплатила судовий збір, витратила купу часу на судову тяганину, отримує рішення суду в якому юридично її права та законні інтереси визнанні та захищенні, а на практиці це лише папірець.

То чи можливо вплинути на виконання тих 70 % судових рішень, які фактично не виконуються?

Стовідсоткове виконання судових рішень досягти неможливо, оскільки боржник може померти і ви не встигнете заявити свої вимоги до спадкоємців або у вашій справі не можливе правонаступництво; боржник - юридична особа може відкрити процедуру банкрутства і вам доведеться сподіватись на те, що за рахунок коштів та майна, що залишились у боржника-банкрута заборгованість буде погашена; в деяких випадках законодавством встановлюється тимчасову заборону на виконання певних рішень; також на практиці зустрічаються рішення судів, які не можливо виконати навіть в теорії через неправильну позовну вимогу, невірне зазначення відповідача у справі або через відсутнє у боржника визначене рішенням майно, яке він повинен передати Вам в натурі.

Але значна частина судових рішень, які на сьогодні знаходяться на виконанні фактично не виконуються через відсутнє у боржника майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до законодавства заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними.

Однак в багатьох випадках боржники мають неофіційні доходи через, що виконання судового рішення стає неможливим. В практиці зустрічаються випадки коли боржник їздить на дорогому автомобілі, який звісно не перебуває у його власності, в нього на утриманні знаходиться дружина з дітьми і мінімум один раз на рік він відпочиває закордоном, але одночасно з цим в нього офіційно не має жодних коштів чи майна для погашення заборгованості.

Дієвим способом для виконання судового рішення в якому боржник офіційно не має майна для виконання судового рішення, але має неофіційні доходи є тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України. На жаль таке обмеження можливе лише за результатами розгляду відповідного подання виконавця на підставі судового рішення.

Самі виконавці не завжди звертаються до суду з поданням про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі країни. Навіть якщо відповідне подання направлено до суду це ще не означає, що суд обмежить виїзд боржника за межі країни. Судова практика свідчить про те, що така заборона встановлюється нечасто. В таких категоріях справ суд захищає право боржника на свободу пересування тим самим позбавляючи виконавця механізму впливу на боржника для фактичного виконання судового рішення. До того ж часто такі подання не обґрунтовуються належними доказами ухилення боржника від виконання рішення через що суд позбавлений підстав для задоволення такого подання.

У випадку якщо у Вас є рішення суду на Вашу користь, яке фактично не виконується Вам необхідно постійно контролювати виконавця, писати запита та клопотання, звертати його увагу на повноваження якими він наділений та вимагати застосовувати всі механізми передбачені законом для виконання рішення суду, не боятись писати скарги на дії виконавця, вимагати обмеження виїзду за межі країни, порушувати кримінальну справу проти боржника за ухилення від виконання рішення суду та ін.

Збільшення рівня виконання судових рішень по стягненню заборгованості по аліментам доводить, що держава в стані змінювати законодавство наслідками якого є позитивні зміни щодо фактичного виконання рішень суду, але такі зміни мають охоплювати всі судові рішення.

На жаль сьогодні державні службовці, які мають можливість змінити законодавство та покращити рівень фактичного виконання судових рішень ставлять перед собою ціль збільшити всі електорат та перемогти у наступних виборах, тоді як метою державного службовця має бути – покращення життя громадян в усіх аспектах. 

Понравилась статья? Расскажи друзьям:

Реклама
Мой ответ